kontakt@ziolowapracownia.pl

Jest pierwszy dzień Świat Bożego Narodzenia 2023 roku.. Poranek. Wszyscy jeszcze śpią. Wstaję pierwsza by w spokoju zmówić modlitwę. Taką prawie bez słów, dziękczynną… I przygotować aromatyczną kawę. Wypić ją w ciszy. Cudownej ciszy. Zanim zacznie się poranny rodzinny (też cudowny) harmider. Gdy kawa pachnie już w gorącym kubku trzymanym w obu dłoniach, siadam w piżamie na kanapie w salonie i patrząc na choinkę zastanawiam się na jakie świąteczne ciasto mam ochotę….

Jest absolutnie pyszny. Do tego łatwy w przygotowaniu. I można upiec go nieco wcześniej ponieważ najlepszy jest na 2-3 dzień. Najbardziej znany jest pod nazwą makowiec japoński i pod taką można szukać różnych jego wersji.

Ja podaję tą, która mi smakuje najbardziej!

Składniki ciasta:

6 jajek

2-3 jabłka (zależnie od wielkości)

5-6 czubatych łyżek grysiku orkiszowego lub kaszy manny

150 g cukru

150 g masła

150 g migdałów lub orzechów włoskich, laskowych itd.

sok z 1 pomarańczy

skórka z 2-3 pomarańczy bio

200 g maku

300 ml mleka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

składniki polewy:

100 g białej czekolady

100 ml śmietany 30%

250 g serka mascarpone

Przygotowanie:

Mak zalewamy gorącym mlekiem i zostawiamy do napęcznienia. Po ostudzeniu odsączamy na sitku i mielimy, najlepiej dwukrotnie. Możemy też użyć maku suchego zmielonego. Ważne by to nie była gotowa masa makowa. Ucieramy masło z cukrem w ( ja przygotowuję masę w robocie planetarnym), dodajemy żółtka, mak, starte na grubych oczkach tarki jabłka, grysik, proszek do pieczenia, sok z 1 pomarańczy, podprażone i posiekane migdały. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszany, już ręcznie szpatułką.

Pieczemy w 180 st. C ok 45 min. (do suchego patyczka).

Po całkowitym ostudzeniu dekorujemy polewą i skórką pomarańczową.

Przygotowanie polewy:

W tzw. łaźni wodnej podgrzewamy śmietankę, dodajemy połamaną na kawałki białą czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy i mieszamy z serkiem mascarpone. Ja robię to również w robocie kuchennym na małych obrotach.

Domowa kandyzowana skórka pomarańczowa

Pomarańcze, najlepiej bio, należy sparzyć i wyszorować. Skórkę obrać cienko aby było jak najmniej gorzkiego albedo. Drobno ją pokroić. Dać do garnuszka i zalać wodą. Gotować kilka minut. Odcedzić. Gotować i odlewać wodę jeszcze dwa razy. Skórkę mieszamy z cukrem 1:1 i podgrzewamy na małym ogniu aż się rozpuści. Gotujemy chwilę cały czas mieszając. Przekładamy do słoiczka. Możemy dodać odrobinę alkoholu. Najlepiej rumu. Jeśli nie użyjemy od razu przechowujemy koniecznie w lodówce.

Ciasto można również udekorować cukrowanymi gałązkami rozmarynu i żurawiną. Mam chęć w tym roku tak zrobić. Ale ze skórką pomarańczową jest zdecydowanie najlepsze. Ja, gdy piekłam to ciasto pierwszy raz, trochę za grubo obrałam pomarańcze i wyszła mi nieco gorzka. Ale nie ma tego złego… Przy tak słodkim cieście okazało się to dobrym połączeniem. A kto bywał na moich zielarskich warsztatach lub słuchał moich wykładów wie, że gorzki smak też jest nam bardzo potrzebny! Często opowiadam na nich, że zielarskie surowce gorzkie czyli amara są bardzo potrzebne by, paradoksalnie, przywrócić „słodycz życia”.

A mak obecny w cieście… to dla smaku oczywiście i ale sama historia maku jako leczniczej i nie tylko rośliny ( Papaver somniferum) to historia na inny, bardzo poważny wpis o historii farmacji i medycyny. Może kiedyś…

Podsumowując! I wracając w świąteczne klimaty! Kawałek takiego ciasta z kubkiem dobrej kawy to po prostu poezja!

I na zakończenie…

Bez „domowej aromaterapii” nie wyobrażam sobie świąt. Rodzinnie przygotowywane posiłki i pieczenie ciast …to wszystko składa się na ZAPACH DOMU. A wspomnienie mojej Mamy w kuchni przygotowującej najsmaczniejsze na świecie posiłki i wypieki a potem nasze wspólne kuchenne działania, gdy byłam już starsza, to moje największe skarby, obdarowanie i wspomnienia… Podarujmy je także naszym dzieciom .

Zobacz polecane produkty

Aktualizowanie…
  • Brak produktów w koszyku.